arrow_backBack to Study Resources

Quiz Chapter 5: Algebraic Expressions

10 questions · Form 1 Mathematics Bab 5: Algebraic Expressions

10 questions · plays in fullscreen

Full Question List & Answer Key

Prefer reading to quizzing? All 10 questions are listed below with the answer and explanation under each one.

1. Simplify: (4p - 3q) - (p - 5q)

  1. 3p + 2q
  2. 3p - 8q
  3. 5p + 2q
  4. 3p - 2q
Show answer

Answer: A

Expand bracket with sign change: 4p - 3q - p + 5q = (4p - p) + (-3q + 5q) = 3p + 2q.

2. Simplify: -4(2x - 3y)

  1. -8x + 12y
  2. -8x - 12y
  3. 8x - 12y
  4. -8x + 3y
Show answer

Answer: A

(-4) x (2x) + (-4) x (-3y) = -8x + 12y.

3. Simplify: 15x2y ÷ 3xy

  1. 5x
  2. 5y
  3. 5xy
  4. 3x
Show answer

Answer: A

15x2y3xy = (153) x (x2/x) x (yy) = 5 x x x 1 = 5x.

4. Which of the following is UNLIKE to 4x2y?

  1. 4xy2
  2. -2x2y
  3. x2y
  4. 12 x2y
Show answer

Answer: A

In 4xy2, y is squared instead of x, making it an unlike term compared to 4x2y.

5. Evaluate the expression 3a - 2b + 5 when a = 4 and b = 3.

  1. 11
  2. 13
  3. 7
  4. 15
Show answer

Answer: A

Substitute a = 4 and b = 3: 3(4) - 2(3) + 5 = 12 - 6 + 5 = 11.

6. Simplify: 3p x 2p2

  1. 6p3
  2. 6p2
  3. 5p3
  4. 6p
Show answer

Answer: A

3p x 2p2 = (3 x 2) x (p x p2 = 6p3.

7. Simplify: 24a3b2 ÷ 8ab

  1. 3a2b
  2. 3ab
  3. 3a2
  4. 16a2b
Show answer

Answer: A

(248) x (a3/a) x (b2/b) = 3a2b.

8. Find the product of 4m and -3n.

  1. -12mn
  2. 12mn
  3. -7mn
  4. 1mn
Show answer

Answer: A

4m x (-3n) = (4 x -3) x m x n = -12mn.

9. Simplify: 5x + 3y - 2x + 4y

  1. 3x + 7y
  2. 7x + 7y
  3. 3x - y
  4. 8x + 7y
Show answer

Answer: A

Group like terms: (5x - 2x) + (3y + 4y) = 3x + 7y.

10. In the term -6ab, what is the coefficient of a?

  1. -6b
  2. 6b
  3. -6
  4. b
Show answer

Answer: A

When finding the coefficient of a in -6ab, remove factor 'a' to leave -6b.

Sponsored